ZADANIA PRAKTYCZNE NA EGZAMINACH
EGZAMINY SESJA 2024 r.
ZADANIA PRAKTYCZNE DLA KANDYDATÓW PRZYSTĘPUJĄCYCH DO EGZAMINU CZELADNICZEGO
Lp. | ZAWÓD | Liczba zadań praktycznych czeladnik | Liczba dni | Uwagi |
1. | Fryzjer
| 3 zadania | 1 dzień
|
|
2. | Mechanik/elektromechanik pojazdów samochodowych | 2 zadania
| 2 dni |
|
3. | Ślusarz/operator obrabiarek skraw. | 2 zadania | 1 dzień |
|
4. | Lakiernik samochodowy/blacharz samochodowy | 2 zadania | 2 dni |
|
5. | Elektryk
| 2 zadania | 2 dni |
|
6. | Murarz-tynkarz/dekarz/monter zabudowy/blacharz | 2 zadania | 2 dni |
|
7. | Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych | 2 zadania | 2 dni |
|
8. | Monter elektronik, elektronik | 2 zadania | 2 dni |
|
9. | Cukiernik
| 3 zadania
| 1 dzień |
|
10. | Piekarz
| 3 zadania | 1 dzień |
|
11. | Stolarz
| 2 zadania | 2 dni |
|
12. | Tapicer
| 2 zadania | 2 dni |
|
13. | Fotograf
| 8 zadań | 1 dzień |
|
14. | Kucharz
| 2 zadania | 1 dzień |
|
15. | Drukarz
| 2 zadania | 2 dni |
|
16. | Elektromechanik
| 2 zadania | 2 dni |
|
17. | Krawiec | 2 zadania | 2 dni |
|
18. | Kamieniarz | 3 zadania | 2 dni |
|
19. | Złotnik-jubiler | 2 zadania | 2 dni |
|
UWAGA:
Liczba zadań wynika z kryteriów oceniania. Wpisanie w karcie obserwacji i oceny etapu praktycznego więcej aniżeli wynika z kryteriów oceniania (jak zawarto w wykazie) może skutkować podważeniem przez kandydata egzaminu praktycznego
Zagadnienia do konkretnych zawodów rzemieślniczych
- etap praktyczny egzaminu polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych, sprawdzających umiejętności praktyczne kandydata
- kandydat wykonuje zadania pod nadzorem co najmniej dwóch członków zespołu egzaminacyjnego
- każde zadanie oceniane jest przez zespół egzaminacyjny (komisja)
- członkowie zespołu egzaminacyjnego dokonują oceny zadań, stosując kryteria zatwierdzone przez izbę rzemieślniczą
- do wykonania zadań niezbędne są m.in.: na dziale damskim jedna główka treningowa lub modelka (długość włosów 35-40 cm); na dziale męskim jeden model lub jedna główka treningowa (można wykorzystać główkę damską) model powinien mieć włosy o długości: góra 9 – 10 cm, bok: 5 – 6 cm, tył: 5-6 cm, grzywka 9-10 cm.
ZADANIA EGZAMINACYJNE DO WYKONANIA NA EGZAMINIE CZELADNICZYM
W ZAWODZIE FRYZJER
Lp. | 2 ZADANIA OBOWIĄZKOWE | CZAS wykonania |
I /D | Strzyżenie zgodnie z nowoczesnymi trendami mody fryzjerskiej (skrócenie minimum 2 cm długości, włosy w modnej tonacji kolorystycznej) oraz modelowanie fryzury przy pomocy suszarki ręcznej i szczotek) |
50 min |
II /M | Strzyżenie fryzury klasycznej męskiej – włosy na karku wycieniowanie , bez użycia maszynki (długość włosów należy skrócić o co najmniej 2cm) oraz uczesanie fryzury klasycznej |
50 min |
| 1 ZADANIE Z NIŻEJ WYMIENIONYCH |
|
1 | Nakręcanie trwałej ondulacji: stosując dwie, wybrane techniki nawijania, nawinąć po 10 wałków wg wybranych technik. |
20 min |
2 | Wyciskanie fal na mokro na całej głowie.
| 30 min |
3 | „Nakręcenie pierścieni: 2 rzędy płaskich do fal, 2 rzędy spiralnych do fal ”. |
20 min |
4 | Uczesanie fryzury wieczorowej o modnej linii |
30 min |
ŁĄCZNY CZAS WYKONANIA ZADAŃ | od 120 do 130 minut
|
*)pierścienie grubości 2 cm
ZESTAW 1 |
Imię i nazwisko……………………………………………
KOPYTKA GULASZ WIEPRZOWY SURÓWKA Z WARZYW MIESZANYCH
|
ZESTAW 2 |
Imię i nazwisko…………………………………………… KOTLET SCHABOWY ZIEMNIAKI, MIZERIA
|
ZESTAW 3 |
Imię i nazwisko…………………………………………………………..
KRUPNIK NALEŚNIKI Z SEREM
|
ZESTAW 4 |
Imię i nazwisko…………………………………………………………..
ROLADKI ZE SCHABU, ZIEMNIAKI SURÓWKA WIOSENNA
|
ZESTAW 5 |
Imię i nazwisko……………………………………………………. KOTLET MIELONY, ZIEMNIAKI, SURÓWKA WIOSENNA
|
ZESTAW 6 |
Imię i nazwisko……………………………………………………… PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE, KLUSKI ŚLĄSKIE, SURÓWKA Z WARZYW SEZONOWYCH
|
ZESTAW 7 |
Imię i nazwisko…………………………………………………….
ZUPA JARZYNOWA NALEŚNIKI Z SEREM
|
ZESTAW 8 |
Imię i nazwisko……………………………………………………..
GOŁĄBKI SOS POMIDOROWY
|
ZESTAW 9 |
Imię i nazwisko……………………………………………………….
RACUCHY Z JABŁKAMI KOKTAJL TRUSKAWKOWY
|
ZESTAW 10 |
Imię i nazwisko……………………………………………………….
STEK WIEPRZOWY Z CEBULĄ, ZIEMNIAKI SURÓWKA WARZYWNA
|
ZESTAW 11 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
GULASZ MIĘSNY, KASZA GRYCZANA, SURÓWKA Z KAPUSTY
|
ZESTAW 12 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
PLACKI ZIEMNIACZANE, GULASZ WĘGIERSKI, |
ZESTAW 13 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
ROLADKI DROBIOWE Z SEREM I PIECZARKAMI, ZIEMNIAKI, SURÓWKA
|
ZESTAW 14 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
ZUPA POMIDOROWA PIEROGI Z SEREM
|
ZESTAW 15 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
ZUPA OGÓRKOWA NALEŚNIKI Z SEREM
|
ZESTAW 16 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM, RYŻ, SURÓWKA Z WARZYW
|
ZESTAW 17 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
FILET SMAŻONY Z RYBY, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
|
ZESTAW 18 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NAPÓJ OWOCOWY
|
ZESTAW 19 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
FILET Z KURCZAKA PANIEROWANY, ZIEMNIAKI PUREE Z ZIELENINĄ SURÓWKA LETNIA
|
ZESTAW 20 |
Imię i nazwisko…………………………………………………..
PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO KOKTAJL OWOCOWY
|
Należy przygotować 2 porcje potrawy – 1 porcja do degustacji dla zdającego. Jedna porcja do oceny dla komisji egzaminacyjnej.