ZADANIA PRAKTYCZNE NA EGZAMINACH

EGZAMINY SESJA 2024 r.
ZADANIA PRAKTYCZNE DLA KANDYDATÓW PRZYSTĘPUJĄCYCH DO EGZAMINU CZELADNICZEGO

Lp.

ZAWÓD

Liczba zadań praktycznych

czeladnik

Liczba dni

Uwagi

1.

Fryzjer

 

3 zadania

1 dzień

 

 

2.

Mechanik/elektromechanik pojazdów samochodowych

2 zadania

 

          2 dni

 

3.

Ślusarz/operator obrabiarek skraw.

2 zadania

1 dzień

 

4.

Lakiernik samochodowy/blacharz samochodowy

2 zadania

2 dni

 

5.

Elektryk

 

2 zadania

2 dni

 

6.

Murarz-tynkarz/dekarz/monter zabudowy/blacharz

2 zadania

2 dni

 

7.

Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych

2 zadania

2 dni

 

8.

Monter elektronik,

elektronik

2 zadania

2 dni

 

9.

Cukiernik

 

3 zadania

 

1 dzień

 

10.

Piekarz

 

3 zadania

1 dzień

 

11.

Stolarz

 

2 zadania

2 dni

 

12.

Tapicer

 

2 zadania

2 dni

 

13.

Fotograf

 

8 zadań

1 dzień

 

14.

Kucharz

 

2 zadania

1 dzień

 

15.

Drukarz

 

2 zadania

2 dni

 

16.

Elektromechanik

 

2 zadania

2 dni

 

17.

Krawiec

2 zadania

2 dni

 

18.

Kamieniarz

3 zadania

2 dni

 

19.

Złotnik-jubiler

2 zadania

2 dni

 

UWAGA:

Liczba zadań wynika z kryteriów oceniania. Wpisanie w karcie obserwacji i oceny etapu praktycznego więcej  aniżeli wynika z kryteriów oceniania (jak zawarto w wykazie)  może skutkować podważeniem przez kandydata egzaminu praktycznego

 

Zagadnienia do konkretnych zawodów rzemieślniczych

  • etap praktyczny egzaminu polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych, sprawdzających umiejętności praktyczne kandydata
  • kandydat wykonuje zadania pod nadzorem co najmniej dwóch członków zespołu egzaminacyjnego
  • każde zadanie  oceniane jest  przez zespół  egzaminacyjny  (komisja)
  • członkowie zespołu egzaminacyjnego dokonują oceny zadań, stosując kryteria zatwierdzone przez izbę rzemieślniczą
  • do wykonania zadań niezbędne są m.in.: na dziale damskim jedna główka treningowa lub modelka (długość  włosów 35-40 cm);  na dziale męskim jeden model lub jedna główka treningowa (można wykorzystać główkę damską) model powinien mieć włosy o długości: góra 9 – 10 cm, bok: 5 – 6 cm, tył: 5-6 cm, grzywka 9-10 cm.  

 

ZADANIA EGZAMINACYJNE DO WYKONANIA NA EGZAMINIE CZELADNICZYM
W ZAWODZIE FRYZJER

Lp.

2 ZADANIA OBOWIĄZKOWE

CZAS

wykonania

I /D

Strzyżenie zgodnie z nowoczesnymi trendami mody fryzjerskiej (skrócenie minimum 2 cm długości,  włosy w modnej tonacji kolorystycznej) oraz modelowanie fryzury przy pomocy suszarki ręcznej i szczotek)

 

 

50 min

II /M

Strzyżenie fryzury klasycznej męskiej – włosy na karku wycieniowanie , bez użycia maszynki (długość włosów należy skrócić o co najmniej 2cm) oraz uczesanie fryzury klasycznej

 

50 min

 

1 ZADANIE Z NIŻEJ WYMIENIONYCH
 (wybór zadania dokonywany jest w dniu przystąpienia do egzaminu czeladniczego w trybie losowania)

 

1

Nakręcanie trwałej ondulacji: stosując dwie, wybrane techniki nawijania, nawinąć po 10 wałków wg wybranych technik.

 

20 min

2

Wyciskanie fal na mokro na całej głowie.

 

30 min

3

„Nakręcenie pierścieni: 2 rzędy płaskich do fal,   2 rzędy spiralnych do fal ”.

 

20 min

4

Uczesanie fryzury wieczorowej o modnej linii

 

30 min

 

ŁĄCZNY CZAS WYKONANIA ZADAŃ

od 120 do 130 minut

 

*)pierścienie grubości 2 cm

 

ZESTAW 1

 

Imię i nazwisko……………………………………………

 

KOPYTKA

GULASZ WIEPRZOWY

SURÓWKA Z WARZYW MIESZANYCH

 

ZESTAW 2

 

Imię i nazwisko……………………………………………

KOTLET SCHABOWY

ZIEMNIAKI,

MIZERIA

 

ZESTAW 3

 

Imię i nazwisko…………………………………………………………..

 

KRUPNIK

NALEŚNIKI Z SEREM

 

ZESTAW 4

 

Imię i nazwisko…………………………………………………………..

 

ROLADKI ZE SCHABU, ZIEMNIAKI

SURÓWKA  WIOSENNA

 

 

ZESTAW 5

 

Imię i nazwisko…………………………………………………….

KOTLET MIELONY, ZIEMNIAKI,

SURÓWKA WIOSENNA

 

ZESTAW 6

 

Imię i nazwisko………………………………………………………

PIECZEŃ WIEPRZOWA W SOSIE,

KLUSKI ŚLĄSKIE,

SURÓWKA Z WARZYW SEZONOWYCH

 

 


ZESTAW 7

 

Imię i nazwisko…………………………………………………….

 

ZUPA JARZYNOWA

NALEŚNIKI Z SEREM

 

 

ZESTAW 8

 

Imię i nazwisko……………………………………………………..

 

GOŁĄBKI

SOS POMIDOROWY

 

 

 

ZESTAW 9

 

Imię i nazwisko……………………………………………………….

 

RACUCHY Z JABŁKAMI

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

 

ZESTAW 10

 

Imię i nazwisko……………………………………………………….

 

STEK WIEPRZOWY Z CEBULĄ, ZIEMNIAKI

SURÓWKA WARZYWNA

 

ZESTAW 11

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

GULASZ MIĘSNY,

KASZA GRYCZANA,

SURÓWKA Z KAPUSTY

 

ZESTAW 12

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

PLACKI ZIEMNIACZANE,

GULASZ WĘGIERSKI,

ZESTAW 13

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

ROLADKI DROBIOWE Z SEREM I PIECZARKAMI,

ZIEMNIAKI,

SURÓWKA

 

ZESTAW 14

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

ZUPA POMIDOROWA

PIEROGI Z SEREM

 

ZESTAW 15

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

ZUPA OGÓRKOWA

NALEŚNIKI Z SEREM

 

 

 

ZESTAW 16

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM,

RYŻ,

SURÓWKA Z WARZYW

 

ZESTAW 17

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

FILET SMAŻONY Z RYBY,

ZIEMNIAKI,

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

 

ZESTAW 18

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

NAPÓJ OWOCOWY

 

ZESTAW 19

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

FILET Z KURCZAKA PANIEROWANY,

ZIEMNIAKI PUREE Z ZIELENINĄ

SURÓWKA LETNIA

 

ZESTAW 20

 

Imię i nazwisko…………………………………………………..

 

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

KOKTAJL OWOCOWY

 

Należy przygotować 2 porcje potrawy – 1 porcja do degustacji dla zdającego. Jedna porcja do oceny dla komisji egzaminacyjnej.

Zawartość przełącznika
Zawartość przełącznika
Skip to content